Muistoissamme rautias suomenhevosori Fiktion Knuutti (VH12-018-0071), 157cm, 27.12.2011-11.04.2015
Knuutti lopetettiin 21,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-III, SLA-II, KRJ-I, YLA2

Kantakirjattu III-palkinnolla (63p.) 20.04.2012
Palkittu SLA-II (80p.) 15.02.2014
Palkittu KRJ-I (105p.) 15.03.2014
Palkittu YLA2 (87p.) 20.04.2014


i. Metsäkartanon Manaus VIR MVA Ch, KTK-II, SV-I, KRJ-I
sh, prt, 159cm
ii. Haltiamieli VIR MVA Ch, KTK-II
sh, prt, 158cm
iii. Talvikylän Teme evm
sh, rt, 156cm
iie. Melankoliina evm
sh, rt, 154cm
ie. Maanavilja Ch, KTK-III
sh, trt, 160cm
iei. Malja-Markiisi evm
sh, m, 157cm
iee. Venjan Viuna evm
sph, rt, 164cm
e. Fiktion Kikka YLA2, SV-I, KRJ-I, SLA-II
sh, prt, 155cm
ei. Konsti KRJ-I, YLA2, SLA-II
sh, prt, 158cm
eii. Konsta evm
sh, prt, 158cm
eie. Priima evm
sh, tprt, 152cm
ee. Syksyn Saana
sh, prt, 154cm
eei. Riemuvoitto evm
sh, rt, 155cm
eee. Syystuuli evm
sh, prt, 154cm

Knuutin isä Metsäkartanon Manaus, lyhyemmin Manu, oli komea läsipäinen ori. Manu kilpaili sadoissa kilpailuissa ja sijoituksiakin sille kertyi jopa yli 60 kpl, tämän ansiosta se on palkittu KRJ-I -palkinnolla. Sen menestys ei toki rajoittunut koulukisoihin, sillä se menestyi hyvin myös näyttelyissä. Tämän ansiosta sille on myönnetty VIR MVA Ch-arvonimi sekä se on kantakirjattu II-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli tarmokas ja erittäin innokas, mikä saattoi aiheuttaa ongelmia kisapaikalla. Ratsuna se oli hyvin toimiva, erityisesti osaavalla ratsastajalla. Jälkeläisiä se sai 9kpl.
Manun isä Haltiamieli oli myöskin komea punaruunikko, liinaharjainen ori. Halti oli koulupainotteinen ja menestyi hyvin kouluradoilla. Myöskin näyttelyissä se toi ensimmäisen palkinnon kotiin, myöhemmin sille myönnettiin VIR MVA Ch-arvonimi sekä se kantakirjattiin II-palkinnolla. Luonteeltaan ori oli hiljainen ja vaatimaton, ratsuna hieman jähmeä ja, jotta sillä pystyi ratsatamaan kunnolla, piti tietää miten tämä hevonen toimii. Halti sai elämänsä aikana vain neljä jälkeläistä.
Haltin isä Talvikylän Teme oli rohkea ja monipuolinen suomenhevosori. Teme kilpaili lajissa kuin lajissa, kuitenkin pääpainotteena kenttää. Orilta löytyi liikettä kouluun, hyppykykyä esteisiin ja rohkeutta maastoesteisiin. Nöyrän luonteensa ansiosta sen kanssa päästiin pitkälle kaikissa lajeissa, koulua se kisasi Va B-tasolla, esteitä 110cm-tasolla ja kenttää CIC1-tasolla. Kaiken tämän kruunasi se, että ori oli luonteeltaankin täyttä kultaa, sen kanssa tuli toimeen kuka tahansa ja sitä pystyi perheen pienimmätkin käsittelemään ja ratsastamaan. Teme oli jalostuksessakin haluttua tavaraa, mutta sitä käytettiin vain harkiten tarkkaan valikoiduilla tammoille. Tästä syystä se sai elämänsä aikana vain kymmenen jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan 25-vuotiaana jalkavaivojen takia.
Haltin emä Melankoliina oli tunnettu kisakentillä, Liina ylsi useimmiten kolmen parhaan joukkoon ja oli hyvin luotettava kisaratsu. Tamman näki kuitenkin parhaimmillaan koulukentillä, missä se pääsi esittelemään lennokkaita ja näyttäviä liikkeitään. Liina oli hyvin aina kuulolla ja teki työtä käskettyä, tosin se tarvitsi selvät avut jotta se osasi toteuttaa ne. Se kilpaili satunnaisesti myös esteradoilla, 90cm-tasolla, mistä myöskin tuli hyvin menestystä. Luonteeltaan Liina oli hyvin ihmisystävällinen ja miellyttämishaluinen, mikä teki sen kanssa työskentelystä helppoa ja miellyttävää. Ensimmäisen jälkeläisensä tamma sai 9-vuotiaana ja toisen ja viimeisen 16-vuotiaana. Liina menehtyi 22-vuotiaana ähkyyn.
Manun emä Maanavilja oli kaunis tummanrautias suomenhevostamma. Tammalla oli miellyttävä rakenne ja liikkeet, tämän ansiosta sille on myonnetty Ch-arvonimi sekä se on kantakirjattu III-palkinnolla. Ulkonäön lisäksi siltä löytyi myös nöyryyttä ja yhteistyöhalua, mikä mahdollisti menestymisen sen painotuslajissaan, kouluratsastuksessa. Vilja keräsi kymmenittäin sijoituksia lyhyessä ajassa, valitettavasti se ei kuitenkaan koskaan päässyt laatuarvosteluihin saakka. Luonteeltaan Vilja oli seurallinen ja huomionkipeä tamma. Jälkeläisiä se ehti saada viisi.
Viljan isä Malja-Markiisi oli muun sukunsa tavoin kouluratsuna, sillä oli mitä hienoimmat liikkeet ja tähän yhdistettynä helppo ratsastettavuus, taatua menestystä. Ori kilpaili aktiivisesti 5-vuotiaasta aina 13-vuotiaaksi, jolloin se alkoi pitämään välivuosia siitosmielessä. Markiisi tuli tunnetuksi kouluradoilla, joten monet tamman omistajat olivat halukkaita kokeilemaan oria omalle tammallee, jos vaikka sen liikkeet ja luonne periytyisi. Ja niinhän siinä kävi, ori sai kymmeniä hyväliikkeisiä- ja luonteisia varsoja, joista monet pääsivät kisaamaan koulukentillä. Luonteeltaan ori oli lempeä, mutta silläkin oli rajansa. Se ei sietänyt turhaa hälinää ja pikkulpasia juoksentelemassa ympäriinsä, se tiesi oman arvonsa. Ori lopetti kisauransa 17-vuotiaana hienosti voittoon ja toimi vielä parina vuonna jalostusorina. Tämän jälkeen se jäi eläkkeelle ja nukkui pois 26-vuotiaana.
Viljan emä Venjan Viuna oli hieman ärhäkämpi tamma, se ei päästänyt ihan ketä tahansa lähelleen. Erikoisinta siinä oli se, että käsiteltäessä se oli pahimmasta päästä, mutta ratsuna se teki kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaa. Vuosien mittaan se alkoi hieman leppyä, mutta sama ärtyneisyys siitä aina löytyi. Se oli sinänsä harmi, sillä sitä eivät päässeet lapset lainkaan käsittelemään, vaikkakin selkään heidätkin uskalsi laittaa. Kouluratsastuksessa tamma loisti, sillä oli hienot liikkeet ja se oli herkkä ratsastaa. Tamma aloitti kisauransa vasta 11-vuotiaana, jolloin sen omistaja innostui tästäkin aktiviteetista, ja hienostihan se alkoi sujua. Sijoituksia tuli kymmenittäin ja tamma käyttäytyi jokaisella kisareissulla oikein mallikkaasti. Jälkeläisiä sillä ei pahemmin haluttu teettää, sillä pelättiin että se periyttäisi huonoa luonnettaan. Omistaja kuitenkin halusi koittaa josko oikein hyväluonteisen orin kanssa tulisi myöskin kiltti varsa, ja niinhän siinä kävikin. Tästä huolimatta Viuna sai vain yhden jälkeläisen. Tamma menehtyi 24-vuotiaana ähkyyn.

Knuutin emä Fiktion Kikka on samalta kasvattajalta kuin Knuutti. Tamma asui koko elämänsä Fiktiossa, missä se pääsi kilpailemaan painotuslajissaan, kouluratsastuksessa. Kikka menestyi hienosti ja tästä syystä se palkittiin monessa laatuarvostelussa hyvin pistein, KRJ-I, SLA-II & YLA2. Näiden lisäksi se on myös palkittu varsojen arvostelussa SV-I -palkinnolla, joten oli lupaava ratsunalku jo pienestä pitäen. Luonteeltaan tamma oli säikky, mikä vaikeutti huomattavasti ratsastusta, mutta kunhan sen sai rennoksi, oli työsktentely oikein jouhevaa. Kikka sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä.
Kikan isä Konsti oli myöskin yksi Fiktion oreja, ja kilpaili sadoissa koulukisoissa. Ori keräsi kymmenittäin sijoituksia kouluradoilta ja myöhemmin se palkittiin hienosti KRJ-I-palkinnolla. Tämän lisäksi se on palkittu myös SLA-II- ja YLA2 -palkinnoilla. Luonteeltaan Konsti oli hieman pellemäinen, se oli aina keksimässä jekkuja hoitajilleen. Tästä huolimatta se osasi olla erittäin sympaattinen eikä sen juttuja kannattanutkaan ottaa pahalla. Ratsuna ori oli oikein toimiva ja herkkä ratsu, kunhan sen sai ensin innostumaan työnteosta. Sen kanssa oli turha tehdä samoja tehtäviä päivästä toiseen, sillä se tylsistyi helposti. Jälkeläisiä ori sai kuusi.
Konstin isä Konsta kilpaili hyvin satunnaisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa. Se menestyi kuitenkin hyvin vähäisestä kisamäärästä huolimatta. Luonteeltaan hyvin touhukas ja näinollen herkästi onnettomuuksille altistuva ori ehti astua vain viisi tammaa ennen kuin loukkasi itsensä sen verran pahasti, ettei lopettamista parempaa vaihtoehtoa ollut. Astutetuista tammoista vain kaksi tulivat tiineiksi; toinen varsoi orivarsan ja toinen tamman.
Kontin emä Priima oli se, jota tavattiin useammin kilparadoilla. Kansallisellakin tasolla menestynyt tamma oli monien ihailema, olihan sillä mitä miellyttävin luonne. Suvultaan melko harvinainen, mutta menestyneitä hevosia sieltäkin löytyi. Tamma päätettiin astuttaa vain harvinaisempia sukuja omaavilla oreilla ja siksi Konsta olikin yksi mainio vaihtoehto. Priima astutettiin tämän jälkeen vielä kahdella muulla oriilla, joista se varsoi kaksi tammavarsaa. Tamma menehtyi 21 vuoden iässä.
Kikan emä Syksyn Saana oli muiden Knuutin sukulaisten tavoin koulupainotteinen ja keräsi sijoituksia kymmenistä kisoista. Laatuarvosteluihin tamman kanssa ei valitettavasti päästy menemään, mutta olisi varmasti näissäkin hyvin menestynyt. Luonteeltaan Saana oli hieman omalaatuinen, sen mieli saattoi vaihdella noin vain eikä koskaan voinut tietää millä tuulella se milloinkin olisi. Sama pätee myös ratsastaessa, välillä se kulki kuin unelma ja välillä sen kanssa sai tapella oikein kunnolla. Tamma ehti saada elämänsä aikana vain kaksi jälkeläistä.
Saanan isä Riemuvoitto oli liinaharjainen raudikko ori. Sen harja ja häntä olivat pitkät ja tuuheat; niistä moni olisi ollut kateellinen. Tämä 155cm korkea suomalaismies kilpaili menestyksekkäästi kansallisen tason kouluratsastuskilpailuissa. Kisauransa loppumetreillä se pääsi kilpailemaan jopa vaativan B:n luokissa. Myöhemmin tämä Riemuksi kutsuttu ori toimi siitosorina ja olikin varsin suosittu kilpailumenestyksensä ansiosta. Useimmat jälkeläiset ovatkin perineet sen upeat, ilmavat liikkeet ja lisäksi rauhallisen luonteen. Riemu oli luonteeltaan juuri tyypillinen suomenhevonen; se ei ottanut asioista turhaa stressiä.
Saanan emä Syystuuli oli kaunis punarautias rouva. Säkäkorkeutta löytyi 154 senttiä ja taitoa löytyi niin kouluun, kuin esteillekin. Koulussa tamma kilpaili helppo A-luokissa ja esteillä vajaan metrin luokissa. Tamma ei luovuttanut koskaan, vaan jaksoi painaa lähes täysillä tehoilla loppuun asti. Joskus tuntuikin, että sillä oli piilossa pieniä energiavarastoja, josta se väsyessään nappasi annoksen. Se varsoi kahdesti kisauransa aikana ja jäätyään ksiaeläkkeelle 17-vuotiaana se sai vielä kaksi jälkeläistä. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana.

(Osa sukuselvityksestä emän sivuilta)

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
28.05.12 - t. Lamourin Jevella - Fiktion Ruusa - Takamaiden Suomenhevoset
15.05.13 - t. Moon Katariina - Violan Amariina - Moondance
03.07.13 - t. Claridgen Pinnari - Claridgen Aikainen Tyttö - Dimma
20.10.13 - t. Tutin Aurinkoinen - Kukkiksen Kultalaulu - Huvitutti
24.12.13 - t. Lamourin Sydänkäpy - Fiktion Viuhti - suba
25.06.14 - o. Lamourin Juksu - Mörkövaaran Juliaana - Sachiyo

Valmennukset/päiväkirja

21.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Norpatar
Kaunis ja tasapainoinen ratsukko ravailivat rauhaisasti maneesissa. Kuvan kauniilla orilla tuntui kuitenkin olevan aavistuksen raskas etuosa ja hitaanlaiset takajalat. Aloimmekin alkuun tehdä nopeita siirtymisiä ja nostamaan oria enemmän ryhtiin. Saimmekin haluamani lopputuloksen melko vaivatta ja ori kulki kauniisti ryhdikkäällä linjalla ylämäkeen. Takajalkojen tekniikkaa hiomme vielä kuitenkin temponvaihteluilla ravissa. Tämä oli myös hyvää treeniä ratsastajalle, joka totesi olevansa hieman ruosteessa ravinistumisen suhteen. Työskentelimme myös jonkin verrna ilman jalustimia ja laukassa haimme samaa kuin ravissa eli linjan ryhdikkyyttä. Knuuti kulki helpon ja vaivattoman oloisesti Huttiksen alla eikä protestoinut pieniin virheisiin. Laukanvaihdon yhteydessä tuli kuitenkin pieni potku johtuen liiallisesta kannuksen käytöstä. Valmennus päättyi eteen alas ratsastukseen.

24.03.2013 kouluvalmennus, valmentajana Maella
Knuutin kanssa keskityimme tänään askellajiharjoituksiin, sekä avo- ja sulkutaivutuksiin. Huttis aloitti verryttelyn hieman pörhöilevän orinsa kanssa ja huikkasin aina välillä ohjeita katsomon puolelta. Siirryin maneesin keskelle ja aloittelimme pikkuhiljaa varsinaiset treenit. Ympyrällä Knuutti lähti herkästi kaatumaan keskelle ja Huttiksen piti käyttää reippaasti pohjeapuja saadakseen orin pysymään tarpeeksi suurella ympyrällä. Otimme pitkillä sivuilla muutamia pätkiä avotaivutusta. Knuutti olisi kaikkein mieluiten viilettänyt vain kaula kääntyneenä sisäänpäin ja taas piti käyttää aika reilusti pohjetta. Samoin sulkutaivutuksessa. Sulussa sen eteenpäinpyrkimys ei ollut yhtä hyvä kuin avossa ja pyrimmekin tätä korjaamaan vielä muutamalla pätkällä. Taivutusten jälkeen muutamia laukkaharjoituksia ympyrällä ja lisättyä laukkaa lävistäjällä. Näistä Knuutti suoriutui oikein hyvin.

25.12.2013 päiväkirjamerkintä
Eilen kaikki tallin asukkaat saivat nauttia pienestä yllätyksestä, kun tallityöt kävivät hemmottelemassa jokaista vuorollaan, Knuutti oli tietenkin yksi näistä. Ori tapansa mukaan nautti huomiosta ja herkuista ja vaati saada lisää. Jouluaatosta kun selvittiin niin tänään oli vuorossa sitten vähän rankempaa reeniä, pitäähän joulukilot saada pois.. Laitoin Knuutin valmiiksi ja suuntasimme maneesia kohti. Ori oli ihmeissään, kun oli eilen saanut pitää kunnon lomapäivän ja nyt sitten mentiinkin heti asiaan. Alkuverryttelyssä ori oli hieman kankea ja sen ajatukset olivat selvästi ihan jossain muualla. Ensimmäinen vartti menikin siinä oria herätellessä ja pikkuhiljaa se alkoi taas tuntua oikealta kouluratsulta. Teimme ensin ravissa harjoituksia, lähinnä pohkeenväistöä ja taivutuksia. Homma alkoi sujua aivan kuin orin kisauran aikana ja tästä kyydistä saikin nauttia oikein kunnolla. Eihän ole mitään parempaa kuin ratsastaminen täydessä harmoniassa hevosen kanssa! Seuraavaksi siirryimme laukkaharjoituksiin, käynti-laukka-käynti oli nyt tehtävälistalla. Knuutti oli hyvin kuulolla koko ajan ja teki työtä käskettyä, alkoi hikikin nousta jo pintaan. Seuraavaksi teimme samaa, mutta jokaisella laukannostokerralla nostettiin eri laukka, ensin vasen laukka, käyntiä ja sitten oikea laukka. Aluksi Knuutti oli vähän ihmeissään tästä tehtävästä, mutta sekin alkoi sujua kun se ymmärsi mitä siltä halusin. Tämän jälkeen teimme loppuverryttelyt ja vein orin takaisin talliin. Otin varusteet pois, harjasin sen ja heitin villaloimen niskaan, sillä ori oli melkoisen hikinen. Knuutti sai jäädä vielä talliin seisomaan kunhan siitä vähän kuivuisi. Nyt mei vain odottelemme orin kanssa halukkaita tammoja herralle, jotta saataisiin mahdollisimman paljon pikku-Knuutteja maailmaan ja pääsisi orikin laatuarvosteluihin. Sekin aika koittaa pian..

Kilpailukalenteri

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
08.03.12 - Hurmeen kisakeskus - Vaativa B - KRJ - 4/40
11.03.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/60
14.03.12 - Riihelä - Vaativa B - KRJ - 6/40
18.03.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/60
18.03.12 - Malkamäki - Vaativa B - KRJ - 5/80
18.03.12 - Riihelä - Vaativa B - KRJ - 1/40
24.03.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 7/60
04.04.12 - Malkamäki - Helppo A - KRJ - 5/90
07.04.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/60
07.04.12 - Revontuli - Helppo A - KRJ - 3/40
08.04.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 3/60
13.05.12 - Hurmeen kisakeskus - Vaativa B - KRJ - 5/30
23.06.12 - Koston suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 6/50
26.06.12 - Arvolaakso - Vaativa B - KRJ - 5/50
26.06.12 - Arvolaakso - Vaativa B - KRJ - 1/50
25.08.12 - Lai'e - Helppo A - KRJ - 5/40
26.08.12 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/60
28.08.12 - Lai'e - Helppo A - KRJ - 6/40
04.11.12 - Taavilan suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 7/50
05.11.12 - Hurmeen kisakeskus - Vaativa B - KRJ - 7/50
06.02.13 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 2/50
14.02.13 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 2/50
17.02.13 - Mörkövaara - Vaativa B - KRJ - 1/50
24.02.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/60
28.02.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 7/60
03.03.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 7/60
15.03.13 - Koston suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 5/50
17.03.13 - Jindabyne - Vaativa B - KRJ - 2/40
06.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
08.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 8/100
09.04.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 4/50
10.04.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 1/50
10.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 7/100
12.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/100
13.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
24.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/80
25.04.13 - Weldon - Vaativa B - KRJ - 2/30
01.05.13 - Claridge Stud - Vaativa B - KRJ - 1/40
02.05.13 - Claridge Stud - Vaativa B - KRJ - 3/40
06.05.13 - Claridge Stud - Vaativa B - KRJ - 1/40
29.05.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
04.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 3/40
14.06.13 - Takkuinen - Vaativa B - KRJ - 7/50
19.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 6/40
21.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
25.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
26.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
30.06.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
08.07.13 - Marike - Vaativa B - KRJ - 7/50
29.07.13 - Susiraja - Vaativa B - KRJ - 5/30
31.07.13 - Privas - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 27/326
06.08.13 - Sakasti - Vaativa B - KRJ - 6/50
30.11.13 - Pirunkorpi - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 17/297